Тасманийски дявол

Тасманийският дявол (Sarcophilus harrisii) е месояден бозайник. Той е торбест, което означава, че има малка торбичка, в която носи бебетата си. Това е най-голямото месоядно торбесто животно в света. Той е нощен, което означава, че спи през деня и е буден през нощта. Тасманийските дяволи вече живеят само в Тасмания, островен щат на Австралия.

Дяволът е с размерите на малко куче, с широка глава и къса опашка. Мъжките дяволи могат да тежат 12 kg и да са високи 30 cm. То има черна козина и издава силен и много страшен писклив звук. Ловува други животни, а също така се храни с мъртви животни. Дяволът има силни зъби и челюсти и изяжда цялата си плячка, дори костите и козината.

Тасманийският дявол е изчезнал на австралийския континент преди около 3000 години - преди европейското заселване през 1788 г. В Тасмания те са били обект на лов. През 30-те години на ХХ век компанията Van Dieman's Land Company предлага 25 цента за всеки убит мъжки и 35 цента за всяка убита женска. През 1941 г. те стават официално защитени.

Заболяване

През 1996 г. дяволчетата започват да се разболяват и умират с големи тумори по лицата си. Болестта на дяволите от тумори на лицето значително намали броя на дяволите и сега застрашава тяхното оцеляване. В някои райони 85 % от дяволите са открити с това заболяване. На местата, където туморите са били забелязани първи, броят на дяволите е намалял с 95 %. Туморът се разпространява чрез ухапване. Тъй като всички дяволи са близкородствени (няма достатъчно генетично разнообразие), туморните клетки не се възприемат като нови, поради което имунната система на дявола не се бори с тях. През май 2008 г. тасманийският дявол е включен в списъка на застрашените видове. Правителството на Тасмания се опитва да приложи програми за намаляване на въздействието на болестта. Уловени са около 60 дявола без заболяване, които ще бъдат запазени като група без тумори за повторно размножаване. Учените търсят начини да дадат на дяволите имунитет, но досега това не е дало резултат.

Нови изследвания показват, че дяволите раждат деца по-рано - преди те се размножаваха на две години, а сега се размножават на една година. Преди дяволите са раждали бебета всяка година в продължение на три години, но сега те умират, преди да успеят да създадат второ поколение (семейство).

Туморно заболяване на лицето
Туморно заболяване на лицето

Генетика

Дяволите имат ниско генетично разнообразие, което съответства на "ефекта на основателя". Това означава, че на определен етап малък брой от тях са колонизирали Тасмания от Австралия. Така че тяхното генетично разнообразие е било много по-малко от това на родителската популация. Възможно е преди това да се е случило заболяване, подобно на сегашното, което да е намалило популацията до малък брой. Тези събития се наричат "тесни места в популацията". Малка популация, която носи по-малко разнообразие, винаги е уязвима от изчезване, защото нито едно от животните може да не е устойчиво на инфекцията.

Геномът му е секвениран през 2010 г. от института Wellcome Trust Sanger. Има известна надежда за оцеляването им, тъй като от 2005 г. насам са открити три женски екземпляра, които са частично устойчиви на болестта.

Кариотип на мъжки тасманийски дявол.
Кариотип на мъжки тасманийски дявол.

Изображения

·        

Разпространението на туморите е показано в червено

·        

Бебе тасманийски дявол


AlegsaOnline.com - 2020 / 2021 - License CC3